Foto 1. Situació Cotonou - Benin |
Cotonou es tracta d'una ciutat emplaçada entre l'oceà Atlàntic (al golf de Guinea) i el llac Nokué, quedant així limitada al sud per la mar i al nord per aquest llac. La franja de terra que queda entre aquests dos elements naturals ha sofert en les ultimes dècades un fenomen d'urbanització galopant provocat per moviments migratoris massius camp-ciutat, tant repetits a l'Africa, a l'Amèrica del Sud i, no fa tampoc massa, a l'Estat Espanyol. Al final la necessitat mou muntanyes i la gent busca desesperadament la porta que li done alguna possibilitat (real o suposada), ja siga a bord de pateres per creuar l'estret o aterrant en megaciutats i instal·lant-se allà on bonament poden.
Foto 2. Via construïda sobre el llac Nokué (esquerra i dreta) |
Al cas de Cotonou la gent aterra principalment no en busca de terrenys fèrtils que plantar sinó per construir-se les seues pròpies cases. El material de replè utilitzat és el més barat disponible: les basures dels veïns, aconseguides prèvia compra a les microempreses teòricament destinades a recollir aquesta basura dels domicilis i agrupar-la en distints punts de la ciutat, per posteriorment ser recollida i traslladada en camions.
Foto 3. Construccions en zona humida a les vores del llac |
Foto 4. Vial d'accès a vivenda construït amb replè de basures |
Quan arribes a un lloc com aquest no deixes de pensar en l'extraordinària capacitat que tenim els humans per adaptar-nos a determinades situacions.
Ací s'uneixen el problema "natural" de les inundacions amb el problema social migratori inicial i d'ocupació il·legal (legalitzada posteriorment) de terrenys. La veritat és que el problema és ben complex i resulta difícil (impossible?) trobar una solució integral a aplicar a curt-mig plaç. I això, al meu cas, m'impacta i em frustra per moments. Supose que és una mescla d'ansietat i de rebel·lia interior davant de situacions injustes a les quals no hauria ningú de trobar-se mai sotmès.
Des de les inundacions de 2010 (les més grans conegudes), on van morir centenars de persones i determinats barris estagueren períodes de 3 i 4 mesos inundats (amb la necessitat de desplaçar-se amb piragües) la comunitat internacional està finançant una bateria d'estudis i projectes per intentar resoldre el problema. Concretament al meu cas es tracta de fer una proposta de recomanacions arquitectòniques en construccions, de caràcter normatiu, en zones de risc d'inundacions.
Foto 5. Vivendes en zona en procés de consolidació (riberes del llac). Al fons, el llac. |
Foto 6. Problemes d'estancament d'aigua de pluja en zones humides aterrades |
Foto 7. Aigua estancada sense sortida dels vials. Carrer impracticable molt deteriorat per efecte de l'aigua |
La meua sensació al parlar amb els tècnics dels distints municipis de l'àrea metropolitana de Cotonou i dels dels diferents Ministeris és que més que un expert que els diga que el problema és que no existeix xarxa de sanejament al carrer o la permissivitat davant la implantació anàrquica dels ciutadans al territori, el que necessiten són els recursos (materials, econòmics) per a resoldre-ho.
Possiblement jo mateix (l'empresa per a la qual treballe) és el dany col.lateral que han de sofrir per tal que aquests recursos arriben. El que ens toca, al fi i al cap, és fer el mínim mal possible...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada