dijous, 25 de febrer del 2010

EuskalHerria, Software lliure i revisites brixtonianes

He estat navegant a la web i m'he trobat amb coses interessants que voldria compartir.

La primera ve arran d'una conferència que hi ha hagut esta setmana al Círculo de Bellas Artes, a Madrid. El conferenciant era Brian Currin, sudafricà i mediador a distints procesos de pau, entre ells l'irlandés. La conferència l'organitzà Lokarri (associació cívica que té el seu orige en Elkarri i que busca la pau al País Basc) i era conseqüència del document de reflexió de l'esquerra abertzale que s'acaba de presentar i que als mitjans de comunicació "oficials" ha estat ignorat. Pel que es veu (he de confessar que jo tampoc l'he llegit) les interpretacions són diverses. Per part de l'esquerra basca (EA, Aralar, i les associacions i col.lectius pròxims a l'esquerra abertzale) s'ha valorat amb molt d'interés per què es considera una declaració de Batasuna per apostar únicament per vies pacífiques per tal de solucionar el conflicte existent. Per part de la dreta basca, el PNB, es veu amb excepticisme i, per part dels dos partits espanyols (i espanyolistes) a Euskadi -PSE i PP- s'ha ignorat completament.
Els comentaris de Currin són molt interessants. Podeu trobar la notícia en aquest enllaç:
http://www.kaosenlared.net/noticia/brian-currin-gobierno-espanol-debe-escuchar-izquierda-abertzale-pues-p

Sobre l'escepticisme del PNB i la seua postura, val la pena llegir el post aparegut per a l'ocasió al bloc d'Íñigo Urkullu, màxim dirigent de l'EBB. Està ací:
http://urkullu.wordpress.com/2010/02/21/de-los-principios-mitchell-y-otras-cuestiones/

Una rèplica, interessant, ve del bloc de Jesús Mari Larrazabal, parlamentari d'EA. És aquesta: http://www.larrazabal.eu/la-historia-reciente-de-irlanda-segun-urkullu/

Per altra banda, i continuant amb el tema basc, deixe altra notícia publicada a KaosEnlaRed... la cosa pinta de caxondeo però fa fredat vore el nivell de paranoia del personal... allà va:
http://www.kaosenlared.net/noticia/tremendo-disfraza-etarra-para-carnaval-cadiz-acaba-imputado-apologia-t

Després d'aquest serial del tema basc, altra cosa diferent que he vist per ahí és una notícia del Público relacionada amb el Software Lliure. Sobre açò, cal dir que s'està gestant un curs d'introducció al Software Lliure en general i al Linux en particular, que pot molar prou. Estic intentant organitzar-lo jo i el donarà Jordi, un company de carrera de Catarroja què és un megaentés en la matèria... ja li he tractat de fer publicitat boca a boca i ara l'anúncie ací. En principi l'intent és que siga per al voltant de falles, més o menys encara que ja anirem concretant...
bé, la notícia del Público era esta: http://www.publico.es/ciencias/297622/eje/mal/software/libre

I... ja per acabar, i en el tema personal, he de dir que me pire este cap de setmana a Brixton... faig un remember de 4 dies per allà, aprofitant un concert de Hamlet al mateix barri el dissabte per la vesprada. Serà una oportunitat per retrobar-me al barri, a Londres, retrobar a l'Alberto, Mark (encara que poc, que coincideix que se'n va a Roma ixe cap de setmana), Maite i algunes suecanes que estan fent una incursió londinenca pel que es veu, molt ben aprofitada!
Ja vos contaré!!
bss i fins prompte!

6 comentaris:

Tibu ha dit...

ie Enric, que passa?
Tinc ganes de fer el meu propi anàlisi sobre Euskal Herria:
Estan passant coses i sembla que ningú se n´adona. Internet és una gràcia, fa que pugues llegir el Gara i que tingues la teua pròpa versió dels fets sense dependre de l´Urdaci o Matias Prats de torn. Doncs el que et deia, estan menejant-se. La llei de partits està complint els seus objectius. L´esquerra independentista basca està farteta de no fer política, i està demanant per ella mateixa el que abans exigia a canvi de contrapartides a l´estat: que ETA desaparega. És així. Ara, el que pot passar és totalment diferent. Al govern de Zapatero no li interesa, estratègia, entrar en cap negociació, i això que ara ho tenen de cara. Ara ZP aconseguiria un abandonament "barat" per part d´ETA. Però pot passar que demà, dins d´un mes o dins d´un any la cosa es torne a embolicar, a radicalitzar i torne el sofriment al carrer. Llavors serà el moment de demanar responsabilitats al governant espanyol que va prioritzar uns quants vots a la pau permanent de tot un país, Euskal Herria.

Tibu ha dit...

I més sobre Euskal Herria. I d´una veu molt interesant. Vos aconselle a tots llegir l´últim post que Gerry Adamas ha escrit al seu bloc:

http://leargas.blogspot.com/

Enric ha dit...

Gràcies Pablo!! caldrà anar practicant l'anglés...

Paul ha dit...

Disculpa que no sea capaz de escribir en catala ;)

Algo se está moviendo y ahora poco a poco comenzamos a ver alguna oportunidad en Euskal Herria. Hay bastantes obstáculos todavía, como puedan ser la amenaza de ETA y la nula voluntad de diálogo del gobierno. Al menos, hay muchas cosas nuevas e importantes en la estrategia que ha diseñado la Izquierda Abertzale y por ese camino quizá sea posible ir poniendo las bases para resolver el conflicto.

Enric ha dit...

Paul, para mí es una muy agradable sorpresa que te hayas pasado por el blog y hayas dejado tu opinión, mucho más cercana, sobre el conflicto vasco.
Aquí, desde la distancia, intentamos seguirlo con interés a pesar de la uniformidad mediática imperante.
Esperamos verte pronto de nuevo!

Tibu ha dit...

hola a tots!
amic Paul, de fora d´Euskal Herria és difícil saber realment que passa allí. És cert, ara tenim internet i podem llegir els diaris bascos que vulgam, però no pots arribar a compendre l´estat d´ànim de la gent del carrer, sobretot dins del abertzale. Des de fora se´l veu desanimat, decaigut i cansat. És cert? o és sols un visió distorsionada?